Červen 2010

zkouška

28. června 2010 v 11:46 | já
Tak jsem si založila blog o vaření a pečení to jsem na to zvědavá zkusila jsem sem něco písnout pak budu dosazovat recepty podle ročního období.

Florentýnky s čokoládovou polevou

28. června 2010 v 11:44 | Vánoční cukrování
potřebujeme

200g hořké čokoládové polevy
70g másla
125ml smetany
125g cukru
1 lžička strouhané pomerančové kůry
200g sekaných mandlí

postup

Polevu nasekáme na hrubo a rozpustíme ve vodní lázni, přimícháme 20g másla a necháme vychladnout.
V malé nádobě přvedeme k varu smetanu (pozor at' ji nepřipálíme)zbývající máslo, cukr a pomerančovou kůru.
Jakmile se cukr rozpustí přidáme mandle a ještě krátce promícháme a prohřejeme.
Troubu předhřejeme na 170° (horkovzdušnou 150°)
Plech vyložíme pečícím papírem, vylejeme na něj karamelovou hmotu s mandlemi tence!
pečeme cca 20-25min do křupava a zlatohněda.
vyjmeme z trouby a nakrájíme na čtverce cca 3cm pozor krájíme horké
Rozehřejeme polevu.
Cukroví překlopíme na papír, ten původní odstraníme.
Spodní stranu potřeme polevou a ozdobíme mandlí.
                                   
                                                                                        Dobrou chut'

víte že :mandle

28. června 2010 v 11:20 | já
Mandle, i když jsou to jádra uzavřená v tvrdé slupce, řadíme mezi ovoce??Jsou plodem mandloně obecné, je příbuzná s broskovoněmi.Pochází z východní oblasti Srředomoří.Pěstuje se již tisíce let.Hořké neboli čínské mandle se používají hlavně do mandlových esencí protože syrové jsou ve větším množství jedovaté.Sladké mandle se přidávají do těst, krémů atd. nepostradatelné jsou jako ozdoba dortů a zákusků.